sobota 21. září 2013

Váš soused je milionář - Thomas J. Stanley a William D. Danko

 
Váš soused je milionář s podtitulem Tajemství amerických milionářů od Thomase Stanleyho a Williama Danka je dnes již klasikou v literatuře o vytváření a udržení bohatství.

V několika velmi zajímavých kapitolách autoři porovnávají ty, kteří nejsou schopni bohatství kumulovat a ty, kteří naopak zbohatli a své bohatství udrželi.

Věděli jste například, že lidé s vysokými příjmy vůbec nemusí být bohatí, že většina milionářů žije skromně, spořádaným životem v dlouhodobých a stabilních partnerstvích?

Za důležité myšlenky vyplývající z knihy lze považovat následující:


  1. Utrácejte méně, než vyděláte. To je poměrně jednoduchý koncept, který vede k vytvoření tzv. čistého měsíčního, resp. ročního příjmu, jež lze následně investovat. Zajímavé však je, že dle průzkumů bývají uvědomělými rozpočtáři v prvogeneračních milionářských domácnostech povětšinou manželky.

  2. Nekupujte vnější symboly bohatství a nežijte způsob života, na který nemáte. Většina prvogeneračních milionářů chodí v obyčejných levných oblecích, řídí stará auta, nenosí žádné hodinky a nepotrpí si na luxus.

  3. Chytře investujte, nespekulujte. Milionáři svůj čistý příjem promyšleně investují, často do nemovitostí, či do podnikání. Do akcií, obligací, penzijních fondů a jiných papírových aktiv investují jen zřídkakdy.

  4. Neoslabujte své děti domácí ekonomickou výpomocí (Economic Outpatient Care - EOC). Skuteční milionáři nezahrnují své děti penězi ani hodnotnými dary, protože chápou, že by tím oslabili jejich schopnost podnikatelsky a finančně uspět.

  5. Neutrácejte zítřejší příjmy už dnes. Tento jednoduchý koncept říká, že milionáři nekupují zbytečnosti a už vůbec ne na dluh.

  6. Nesnažte se udělat dojem na sousedy (tzv. teorie "Better Than"). Lidé, kteří dávají na odiv vnější symboly bohatství (luxusní oblečení, šperky, auta, domy apod.) většinou mají více dluhů, než skutečných majetků. Snažit se je dohnat není cesta ke zbohatnutí.

  7. Nesnažte se udělat dojem na své rodiče (tzv. teorie "Better Off). Dělat dojem na své rodiče tím, že se zadlužím a pořídím si lepší dům, auto či dovolenou není způsob, jak získat miliony.
I přes své stáří (kniha vyšla v roce 1996) a přes to, že rozboruje jen americké milionáře, je Váš soused je milionář velmi aktuální a použitelná kniha a mohu ji vřele doporučit všem, kdo se zajímají o problematiku osobního bohatství.

T!p: Další zajímavé informace naleznete na osobních stránkách Thomase J. Stanleyho www.thomasjstanley.com.

T!p: Kniha vyšla v angličtině jako audiokniha

Recenzovaná verze: anglická                                                          Doporučení: ČÍST / NEČÍST




1 komentář:

  1. ja som milionár a nikto s mojich susedov netuší ze mám tolko penazi

    OdpovědětVymazat