pátek 27. prosince 2013

Jak zatočit s dluhy - Část 1.

Podle nedávného průzkumu společnosti MindBridge Consulting se 94 % Čechů považuje za finančně zodpovědné. Zajímavé však je, že přes 40 % Čechů vychází se svými financemi jen tak tak, nebo žije na dluh. (více zde


Problém chronické zadluženosti je u nás citelný. Dobrá zpráva je, že je i řešitelný. Špatná zpráva je, že mluvit o dluzích se mezi Čechy nesluší. A tak se obyvatelstvo raději tváří, že o chronickém zadlužování neví.


Chroničtí dlužníci však zažívají psychologické peklo. Psychická zátěž přitom nevychází ani tak z faktu, že dluhy nadělali, ale z spíše toho, že je tvoří dál a pozvolna ztrácí naději, že bude líp.

Lidé, kteří dlouhodobě dluží, vykazují celou řadu podobných rysů:

  1. Opakovanost a dlouhodobost – chroničtí dlužníci dělají dluhy opakovaně a dluhy je provází takřka neustále. 
  2. Utrácení jako anestetikum – chroničtí dlužníci své psychologické problémy s dluhy nezřídka řeší dalším utrácením, což vytváří začarovaný kruh. 
  3. Nechuť rozpočtovat a hrůza z čísel – chroničtí dlužníci neradi rozpočtují a plánují. Neradi počítají svoje dluhy. Z pomyšlení na kalkulaci příjmů a výdajů se jim dělá fyzicky špatně. 
  4. Vytloukání dluhu dluhem - chronický dlužník často platí své dluhy kreditními kartami, karty splácí jinými kartami či neúčelovými spotřebními úvěry. Tím své zadlužení nejen zvyšuje, ale i zdražuje, protože každý dodatečný dluh bývá zpravidla dražší. 
  5. Na výši příjmů nezáleží - je lhostejno, jestli dlužník za měsíc vydělá 10 000 nebo 100 000 korun nebo dolarů. I tak dělá dluhy. 
  6. Provázanost s dalšími problémy – problémy s opakovanými dluhy často provází další závislost, či kompulzivní jednání jako je alkoholismus, závislost na internetu, přejídání se, apod.
  7. Nestabilní a nenaplněné vztahy -  Peníze hrají ve vztahu, na rozdíl od všeobecně přijímaných domněnek, obrovskou roli. Pokud ve vztahu peníze chybí, nebo je jeden či dokonce oba partneři finančně nezodpovědní, vede to ke sporům, které nezřídka končí rozchodem.
  8. Odříkání – přestože chroničtí dlužníci utrácejí nad rámec svých možností, často si odříkají nejen věci pro život zbytné, ale i věci zcela zásadní. Odříkání mívá nárazový charakter, když si dlužník z hrůzou uvědomí, kolik má závazků a začne se drasticky omezovat. 
  9. Ztráta snů a životních tužeb – s dlouhodobými dluhy přichází životní deziluze a ztráta snů. Dlužníci sami sobě nedovolí plánovat, řeší jen aktuální, nikdy nekončící krize.  

Pokud jste se v některých či ve všech výše uvedených devíti bodech našli, nebo o sobě tušíte, že utrácíte víc než vyděláváte a že se vaše finanční pozice měsíc od měsíce zhoršuje, nezoufejte. 

V příštím článku na blogu představím srozumitelný několikabodový postup, jak se chronických dluhů krok za krokem zbavit. 

Zaj!mavost: Literatura na téma „Jak se zbavit dluhů“ v České republice téměř neexistuje. Většina návodů či příruček je psaná či sponzorovaná bankami nebo finančními prostředníky, kteří nejsou nijak motivovaní dlužníkům pomoci. Jejich jedinou motivací je prodávat produkty jedné nebo více finančních institucí, čímž většinou peněžní situaci dlužníků ještě zhoršují.


                                                                                                                   Jak zatočit s dluhy - Část 2. >>

2 komentáře:

  1. Le_Meridian Financování Service šel nad rámec svých požadavků, aby mi pomohl s mou konsolidaci dluhu. Byli přátelští, profesionální a absolutní drahokamy pracovat s. Doporučuji každému, kdo hledá úvěr na kontakt. Email..info@lemeridianfds.com
    WhatsApp ... + 19893943740.

    OdpovědětVymazat
  2. Pozdravljeni, registriran sem posojilodajalec zasebnega denarja. Ljudem, podjetjem, ki morajo posodobiti svoje finančne razmere po vsem svetu, dajemo posojila z zelo nizko letno obrestno mero v višini le 3% v enem letu do 30 let trajanja povračilo katerega koli dela sveta. Dajemo posojila od 5.000 do 5.000.000. Naša posojila so dobro zavarovana za največjo varnost je naša prioriteta. Zainteresirani naj nas kontaktirajo po e-pošti. Nato nas kontaktirajte danes po e-pošti na: pierredubreuil35@gmail.com

    OdpovědětVymazat