neděle 20. října 2013

Nuda a neodvratnost bohatnutí

Většina lidí na světě je, co se hmotného zajištění týče, relativně chudá. Dokonce i ve vyspělých zemích odchází většina obyvatelstva do důchodu bez valného finančního zajištění a spoléhá se, že jim stát zajistí živobytí a diví se, když jim stát zajistí živoření.
 
A přitom je bohatnutí veskrze nudný a neodvratný proces. Tedy pokud máte plán a držíte se jej. Nabízím ten svůj v následujících pěti bodech:
 
1. Zajistěte si dostatečný měsíční příjem
 
Najděte si práci, která vás dostatečně platí za to, co umíte. V některých zemích (USA) není výjimkou mít prací vícero. V ČR se mít více prací nenosí, zaměstnanci příliš pilně plýtvají časem na neplacené přesčasy.
 
2. Rozpočtujte a zajistěte si čistý měsíční příjem
 
Čistý měsíční příjem je to, co vám zbyde po odečtení veškerých měsíčních výdajů od vašeho měsíčního příjmu. Své měsíční výdaje udržíte na uzdě pouze zodpovědným rozpočtováním.
 
 
V České republice zná svůj měsíční rozpočet jen velmi nízké procento lidí.
 
3. Vytvořte základní kapitál
 
Kumulací čistých měsíčních příjmů vytvořte základní částku, kterou lze použít pro následnou investici do majetku (aktiva), který vám bude přinášet pasivní příjmy. Tímto aktivem může být třeba nemovitost na pronájem, akcie přinášející dividendu, duševní vlastnictví přinášející tantiému nebo váš vlastní nový podnik, přinášející zisk.
 
4. Použijte finanční páku a investujte
 
Svůj základní kapitál použijte jako výchozí složku, na kterou získáte cizí kapitál (úvěr, půjčku). Pokud pak ze získaných financí pořídíte aktivum, které vám vydělává víc, než kolik za cizí kapitál platíte, funguje tzv. finanční páka ve váš prospěch.

Aktiva produkující pasivní příjmy následně posilují váš čistý měsíční příjem. Vzniká finanční koloběh, který zvyšuje vaše čisté jmění (bohatství měřené penězi).
 
5. Chraňte své bohatství a vzdělávejte se

Své bohatství chraňte zejména před daněmi, ale i rodinou a přáteli. Rodina a přátelé jsou překvapivě těmi, kdo bude mít s vaším bohatnutím největší problém. Vaší nejlepší obranou jsou znalosti a vaše finanční gramotnost.
 
Celý postup lze libovolněkrát opakovat až do dosažení takové úrovně čistého jmění, kdy nemusíte chodit do práce, která vás nebaví a začnete smysluplně využívat svůj čas.

A samozřejmě, čím dříve začnete, tím dříve se do takového momentu dostanete. 
 
Př!klad:
 
V práci vyděláváte cca 20 000 Kč čistého. Máte mlhavou představu, že něco z toho padne na nájem, něco na jídlo, spousta na zábavu. A chtěli byste být bohatí. Použijete následujících pět kroků:
 
1) Seženete si brigádu (například doučování středoškoláků), kde vyděláte dalších 8 000 Kč měsíčně čistého. Celkem tedy máte 28 000 Kč měsíčně.
 
2) Odpovědným rozpočtováním zjistíte, že vaše měsíční výdaje jsou 18 000 Kč. Váš čistý měsíční příjem je 10 000 Kč měsíčně. Ten každý měsíc odložíte do tak zvaného investičního fondu.
 
3) Za 12 měsíců máte v investičním fondu 120 000 Kč.
 
4) 120 000 Kč použijete jako základní kapitál ke koupi aktiva, představovaného například malým bytem v panelovém domu u metra v hodnotě 1 200 000 Kč, který ihned pronajmete za 7 000 Kč. Byt profinancujete hypotékou s měsíční splátkou 5 000 Kč. Do vašeho čistého měsíčního příjmu tak každý měsíc přibude 2 000 Kč.
 
5) Zjistíte si, jak se účtuje o pronájmu bytu, jak odečíst úroky, odpisy a další náklady tak, abyste legálně platili co nejnižší daň. Z investičního fondu nepůjčujete ani kamarádům a byt ani nepronajímáte mladší sestře za netržní nájem.
 
A za 10 měsíců celou akci zopakujete. Za několik let nemusíte chodit do práce.

T!p: Podobný pětibodový postup poskytuje i Robert Kiyosaki ve své knize Zvyšte své finanční IQ.

T!p: O tom jak (ne)diverzifikovat aktiva, která přinášejí pasivní příjem se dočtete více zde.

T!p: Máte-li již základní kapitál a chcete investovat do podnikání, začněte se sto let starým nápadem.

Žádné komentáře:

Okomentovat